Postinterventiedossier: Het Technische Paspoort van Uw Woning
Gepubliceerd op

Een postinterventiedossier (PID) is een essentieel document dat fungeert als het technische paspoort van een woning. Het biedt de koper van een eigendom inzicht in de bouwkundige en technische aspecten van het gebouw, waardoor deze het goed beter kan begrijpen en onderhouden. Het postinterventiedossier bevat onder andere:
‣ Plannen en tekeningen van de bouwstructuur en de aanwezige technische installaties (zoals centrale verwarming, sanitair en elektriciteit).
‣ Informatie over nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie) en mogelijke verborgen gevaren.
‣ Gegevens van de architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers die verantwoordelijk waren voor de bouw of verbouwing van het pand.
‣ Bouwplannen en instructies voor onderhoud, herstellingen, verbouwingen en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties.
‣ Het lastenboek met een overzicht van gebruikte materialen.
‣ Technische fiches, zoals een elektriciteitsplan, ventilatieplan en waterleidingenoverzicht.
‣ Aankoopfacturen, garantiebewijzen en onderhoudsinstructies van elektrische toestellen.
Deze informatie helpt de koper het risico op eventuele schade bij latere verbouwingen te beperken.
Wanneer is een postinterventiedossier verplicht?
Een postinterventiedossier is verplicht voor elke woning waarvan de bouw is gestart na 1 mei 2001. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor verbouwingen aan bestaande woningen die na deze datum hebben plaatsgevonden.
Wie stelt het postinterventiedossier op?
Het opstellen van een postinterventiedossier is niet iets wat door iedereen kan worden gedaan. Bij bouw- of verbouwingswerken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, moet het dossier worden opgemaakt door de veiligheidscoördinator of de architect. Voor kleinere verbouwingswerken zonder stedenbouwkundige vergunning mag de eigenaar het PID zelf opstellen.
Wat als ik als verkoper geen postinterventiedossier heb?
Bij de verkoop van een woning moet de verkoper het postinterventiedossier kunnen overhandigen aan de koper, uiterlijk bij verlijden van de authentieke verkoopakte. Het ontbreken van een postinterventiedossier heeft echter geen invloed op de geldigheid van de verkoop. Verkoper en koper kunnen overeenkomen dat het dossier niet wordt overhandigd.
Als de partijen dit niet overeen komen en de verkoper het PID niet kan leveren, kan de koper eisen dat het dossier alsnog wordt opgemaakt. Dit dient te gebeuren op kosten van de verkoper, door een veiligheidscoördinator of architect, zodat de verkoop kan doorgaan.

Synt.be: Eigen beheer - Beter beheer.