Vergelijk en kies de beste brandverzekering in 2025: Wat is verplicht?
Schrijver
Felie Beeckman en Adriaan De Bolle
Gepubliceerd op

Een brandverzekering is een essentiële bescherming voor je woning, maar wat is precies verplicht en hoe kies je de beste? In dit artikel vergelijken we de belangrijkste aanbieders en geven we je praktische tips om de juiste keuze te maken.
Hoe ben je beschermd binnen een brandverzekering?
Een brandverzekering heeft als voornaamste doel je woning of gebouw te beschermen tegen allerhande risico’s zoals brand. De inhoud van de brandverzekering is grotendeels wettelijk bepaald.
> Zo zal elke brandverzekering in eerste instantie tussenkomen bij materiële schade aan je woning of bedrijfspand te wijten aan onder meer brand, ontploffing, implosie, blikseminslag, hagel, aanslagen en arbeidsconflicten, aan botsingen door een dier of transportmiddel, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken, natuurrampen, enz.
> Hoewel de brandverzekering een ruime dekking voorziet, zal ze niet altijd tussenkomst verlenen. Ingeval van opzettelijke schade zal men uiteraard geen dekking voorzien (vb. brandstichting).
In tegenstelling tot wat zijn naam doet uitschijnen, slaat deze verzekering op meer dan enkel schadegevallen ingevolge brand. Naast een aantal wettelijke verplichtingen (vb.: in het kader van het aangaan van een woninghuurovereenkomst in Vlaanderen of in Wallonië), kan het afsluiten van een brandverzekering ook contractueel verplicht gesteld worden (vb. bij andere huurovereenkomsten of op vraag van de bank bij het afsluiten van een hypothecair krediet).
Waar moet je op letten als je huurders hebt bij het afsluiten van brandverzekering(en)?
Als de huurwoning in Vlaanderen gelegen is, ben je als verhuurder wettelijk verplicht om een brandverzekering te nemen. Daarin kan je een clausule ‘afstand van verhaal tegen de huurder’ opnemen. In dat geval draait de huurder zelf niet op voor de schade die je onvrijwillig veroorzaakt aan het gebouw. Huur je en heeft de eigenaar in zijn brandverzekering een clausule ‘afstand van verhaal tegen de huurder’ opgenomen? Dan neem je toch best nog zelf een brandverzekering om je huurdersaansprakelijkheid en je inboedel te verzekeren. Zo ben je er zeker van dat je zelf niet opdraait voor eventuele schade.
Er zijn nog andere verzekeringen. Wist je dat er een verzekering bestaat voor een vrijwillige syndicus of niet-professionele syndicus?
Elk appartementsgebouw in gedwongen mede-eigendom moet verplicht over een syndicus beschikken. De taak van syndicus kan opgenomen worden door een professionele syndicus of een mede-eigenaar genaamd de ‘occasionele syndicus’. Meer informatie hierover op de webpagina Beheer van appartementsgebouwen - Vlaanderen.
Het is dus mogelijk om als VME te beslissen om een mede-eigenaar aan te stellen. Dit is de vrijwillige, niet-professionele of occasionele syndicus. Het is de verantwoordelijkheid van deze syndicus om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zelf af te sluiten.
🔥 Ga voor beheer samen!
Neem contact op met Synt om het beheer van jouw gebouw zelf in handen te nemen. Gebruiksvriendelijk, betaalbaar en transparant gebouwbeheer voor kleine en middelgrote gebouwen.

Synt.be: Eigen beheer - Beter beheer.